Home | Program | Locatie si cazare | Organizatori | Parteneri | Sponsori | Bannere | Prezentari | Contact | Arhiva

Evenimentul, organizat cu ocazia inceputului anului universitar si dedicat Saptamanii Mondiale pentru Spatiul Cosmic ("World Space Week 2010") si centenarului Prof. Calin Popovici, fondatorul astrofizicii romanesti, are ca scop prezentarea notiunilor de baza, care tin de cultura generala, despre una dintre stiintele cu cea mai veche istorie: Astronomia. De asemenea, va fi facuta o trecere in revista a domeniului Astrofizicii, stiinta care explica fenomenele de la baza a ceea ce observam pe bolta cereasca. Ne dorim ca participarea la acest eveniment sa fie o experienta deosebita, insolita si educativa in acelasi timp, pentru vizitatori.

Manifestarile vor incepe duminica 3 octombrie, cu scurte prezentari multimedia despre Soare si planetele Sistemului Solar, urmate de vernisajul unei expozitii fotografice dedicate zborului in spatiul cosmic al primului cosmonaut roman, Dumitru Prunariu. Aceasta expozitie a fost realizata de colectivul Planetariului Baia Mare, primul planetariu din Romania, si va fi prezentata de dl. Ovidiu Ignat.

Grupurile de elevi vor vizita laboratoarele Facultatii de Fizica si ale Centrelor de cercetare din cadrul acesteia. Va fi prezentat si Laboratorul de Astrofizica Computationala, realizat in cadrul unui proiect de cercetare finantat de CNCSIS-UEFISCSU.

Pe fondul muzical de inspiratie sau cu tematica astronomica, vor avea loc prezentari interactive de experimente pentru public, din diferite domenii ale fizicii dar cu accent pus pe domeniile conexe astronomiei. Parte din aceste experimente, cu mare succes la audienta, au fost prezentate in cadrul initiativei "Universitatea copiilor" care a avut loc la sfarsitul lunii iunie 2010.

In holul facultatii va fi prezenta o expozitie de fotografie astronomica realizata de Alex Tudorica, recunoscut pe plan international pentru fotografiile sale.

Telescopul Hubble, rolul sau deosebit in astronomia si astrofizica moderne precum si observatii ale acestuia vor fi prezentate intr-o maniera accesibila publicului larg. Un scurt ghid introductiv de astronomie pentru amatori va avea rolul de a arata cum functioneaza un telescop sau o luneta si care sunt notiunile de baza necesare pentru a putea privi mai in detaliu bolta cereasca.

Va avea loc si un concurs cu premii adresat elevilor, pe teme astronomice. De asemenea, va fi organizata o tombola pentru toti participantii cu premii in postere cu tematica astronomica.

Seara se va incheia, in cazul in care vremea va permite, cu observatii astronomice ale planetelor Jupiter si Uranus, Caii Lactee si unor roiuri de stele.

Ziua a doua, luni 4 octombrie, va fi dedicata seminariilor pe teme de astrofizica si observatii astronomice. Vor participa studenti, profesori si cercetatori de la Facultatea de Fizica si de la Institutele de cercetare de pe Platforma Magurele. Invitat de onoare este Prof. Dr. Karl-Heinz Kampert, de la Universitatea din Wuppertal. Simpozionul de luni 4 octombrie va fi dedicat implinirii chiar in acea zi a 100 de ani de la nasterea Prof. Calin Popovici, fondatorul astrofizicii si cercetarilor spatiale in tara noastra, aniversarea fiind marcata discursuri ale sotiei acestuia si unor colaboratori si prieteni.

Duminica, 3 octombrie 2010

10:00 - 10:15Deschiderea oficiala, cuvantul organizatorilor
10:30 - 11:00Prezentari de popularizare despre Soare si planetele Sistemului Solar - aula
11:00 - 18:00Prezentari interactive de experimente pentru vizitatori
11:00Concurs cu premii pe teme astronomice pentru elevi - aula
12:00Vernisajul expozitiei fotografice pe tema zborului Dlui. D. Prunariu in spatiu, prezentata de Planetariul din Baia Mare
13:00 - 14:30"Calatorie virtuala in Univers" - Adrian Sonka - aula
13:00 - 20:00"Muzica stelelor" - selectie de melodii cu inspiratie astronomica
14:30 - 15:00Pauza de pranz
15:00Vernisajul expozitiei fotografice "Astrofizica in imagini" a lui Alex Tudorica
15:30 - 16:30Prezentare Hubble si obiecte ceresti indepartate - aula
16:40 - 17:30Scurta introducere in astronomia practica pentru amatori - aula
17:30 - 18:00Astronomia multimesager - V. Popa - aula
18:00 - 19:00Prezentari de popularizare despre Soare si planetele Sistemului Solar - aula
19:00 - 22:00Observatii astronomice pe terasa Facultatii de Fizica
Luni, 4 octombrie 2010

(Lucrarile se vor desfasura in amfiteatrul A1, cu exceptiile mentionate mai jos)
9:30Deschiderea lucrarilor Simpozionului, Prof. Dr. Alexandru Jipa, Decanul Facultatii
9:45Cuvantul Dnei Ing. Eliza Popovici si Dl. Dr. Calin Popovici Jr. cu ocazia centenarului Prof. Calin Popovici
10:00 - 10:30Profesorul Calin Popovici - G. Maris
10:30 - 11:30Seminar Prof. K-H Kampert, Univ. Wuppertal (in lb. engleza)
11:30 - 12:00Pauza cafea si vizionare postere
12:00 - 13:00Seminarii:
- Observatii radio cu LOPES - G. Isar (in lb. engleza)
- Rezultate recente ale Observatorului Pierre Auger - I.C. Maris (in lb. engleza)
13:00 - 14:00Pauza de pranz
14:00 - 15:30Seminarii:
- Fizica Soarelui - D. Besliu-Ionescu
- Gauri negre - L. Caramete
15:30 - 16:15Seminarii:
- Formarea elementelor - L. Tesileanu
- Proiecte de astrofizica de anvergura - KM3NeT - V. Popa
16:15 - 16:30Pauza cafea si vizionare postere
16:30"Cu mic cu mare pe cararile stiintei" - masa rotunda despre atractivitatea cunoasterii stiintifice organizata de ASUR - sala A4
10:00 - 18:00Prezentari de postere stiintifice - sala A4 si holul facultatii